ABC

Additief kleurmodel

Een type van RGB-kleurmodel dat beschrijft hoe verschillende verhoudingen van rood, groen & blauw licht gecombineerd worden om andere kleuren te maken.

De primaire additieve kleuren zijn dus rood, groen en blauw. Wanneer de 3 primaire kleuren samenvallen, ontstaat er in principe wit licht. De secundaire zijn geel (rood+groen), magenta (rood+blauw) en cyaan (groen+blauw).

Bin

Een term die producenten van ledchips gebruiken om de leds te sorteren per kleur, lichtopbrengst en voltage. Witte leds kunnen altijd variëren in kleur, daarom is het belangrijk dat je steeds leds gebruikt van dezelfde bin. 

Case temperature

De temperatuur die gemeten wordt op het armatuur waarin de led zit.

Candela

Betekent niet alleen ‘kaars’ in het Latijn maar is de eenheid van lichtsterkte (cd). Het geeft aan hoeveel licht zich bevindt in elk stukje van een lichtbundel. Zo geeft een gloeilamp van 100W ongeveer 120 cd.

CCT

Correlated Color Temperature wordt gemeten in Kelvin (K). Hiermee geeft men aan welke lichtkleur een lamp heeft. Bijvoorbeeld een lamp met een CCT van 5000K geeft een koud en blauwer licht.

CIE

De ‘Commission Internationale de l’Eclairage’ of de ‘International Commission on Lighting’ is een globale, zelfstandige en non-profitorganisatie en de internationale autoriteit op het gebied van licht, lichtbronnen, kleur en kleurruimte.

Color rendering

Het effect van een lichtbron op de kleur en het voorkomen van objecten vergeleken met een referentie lichtbron zoals daglicht. De kleurweergave van een lamp wordt uitgedrukt in CRI.

CRI

Color rendering index of kleurweergave-index zegt hoe de kleuren van een object worden weergegeven door het licht van een lamp, vergeleken met het licht van een referentielamp. De CRI varieert tussen 0 en 100, waarbij 100 wil zeggen dat de lamp de kleuren evengoed weergeeft als de referentielamp, wat niet wil zeggen dat dat de ideale CRI is.

Controller

Een toestel dat de output aanstuurt van armaturen die van kleur of intensiteit kunnen veranderen.

Dali

Digital Addressable Lighting Interface. Een universele interfacestandaard voor het dimmen en aansturen van armaturen.

DMX

Digital Multiplex. Een universele interfacestandaard voor het dimmen en kleurmixen van armaturen.

Efficacy

Wordt gemeten in lm/W en is een manier om de efficiency van een lamp te omschrijven.

EN

Europese normen die worden opgesteld door de Europese normalisatieorganisatie. Zij geven o.a. aan wat de norm is voor de binnenverlichting.

ENEC

Een symbool op een productlabel dat wil zeggen dat het product onafhankelijk getest is en dat het voldoet aan alle relevante EN-veiligheidsstandaards en alle EN-werkingsstandaards. Het is niet verplicht.

Glare

Een licht dat ongemak veroorzaakt of het zicht vermindert omdat het of komt van een lichtbron die te fel is in vergelijking met de achtergrond. Glare kan verminderd worden door de lichtbron te dimmen of door de directe inkijk in de lichtbron te blokkeren. Je kan ook de achtergrond meer verlichten. Het is een zeer subjectief gegeven dat van vele factoren afhankelijk is zoals o.a. de leeftijd van mensen.

Heat sink

Een deel van het koelingssysteem dat de warmte wegleidt van de leds en de elektronica.

Helderheid

Een subjectieve omschrijving die gebaseerd is op het gevoel of een object meer of minder licht geeft. De helderheid van een object is afhankelijk van de achtergrondkleur van het object.

IES

Een IES file is een photometrische data file. In deze bestanden staan alle gegevens die uit de testen, die op de lamp zijn uitgevoerd, voort komen.  Het zijn ook deze files die wij gebruiken om lichtberekingen te maken in relux of dialux.

IP

Index of Protection of de beschermingsklasse. 2 cijfers die aangeven hoe goed een lichtbron beschermd is tegen stof (1ste cijfer) en tegen water/vocht (2de cijfer).

Beschermingsgraad tegen aanraking en binnendringende voorwerpen (eerste cijfer)

IP Bescherming tegen: Betekenis
0x Geen bescherming  
1x Grote voorwerpen Bescherming tegen toevallige, oppervlakkige aanraking met de hand Beschermd tegen indringen van vaste voorwerpen groter dan 50 mm
2x Middelgrote voorwerpen Bescherming tegen aanraking met de vinger. Aanraakveilig enkel voor meetapparaten. Beschermd tegen indringen van vaste voorwerpen groter dan 12,5 mm

3x

Kleine voorwerpen

Bescherming tegen aanraking met een werktuig. Aanraakveilig enkel voor meetapparaten. Beschermd tegen indringen van vaste voorwerpen groter dan 2,5 mm

4x Spitse voorwerpen Bescherming tegen aanraking met een werktuig. Beschermd tegen aanraking met een draad. Beschermd tegen indringen van vaste voorwerpen groter dan 1 mm
5x Stofbescherming Aanrakingsveilig doordat de behuizing geheel dicht is. Geen volledige bescherming tegen stof maar wel voldoende om de goede werking niet te hinderen.
6x Stofvrij Aanrakingsveilig doordat de behuizing geheel dicht is. Volledige bescherming tegen stof.

Beschermingsgraad tegen vocht (2e cijfer)

IP JIS IEC Klasse Betekenis
0 JIS 0 IP-x0 Geen Geen bescherming
1 JIS 1 IP-x1 Drupdicht Type I Geen schade indien onderhevig aan verticale druppels
2 JIS 2 IP-x2 Drupdicht Type II Geen schade indien druppels vallend onder een hoek van 15°
3 JIS 3 IP-x3 Spatdicht Geen schade indien besproeid (10 l/min) onder een hoek -60° tot 60°
4 JIS 4 IP-x4 Plensdicht Geen schade indien besproeid (10 l/min) onder eender welke hoek
5 JIS 5 IP-x5 Sproeidicht Geen schade indien bespoten (12,5 l/min) onder eender welke hoek
6 JIS 6 IP-x6 Waterbestendig Geen water indringing indien bespoten (100 l/min) onder eender welke hoek
7 JIS 7 IP-x7 Dompeldicht Geen water indringing indien ondergedompeld (30 min op 1 m)
8 JIS 8 IP-x8 Waterdicht Blijft bruikbaar onder water onder opgegeven omstandigheden
9 JIS 9 IP-x9 Vochtigdicht Blijft bruikbaar bij een vochtigheidsgraad van meer dan 90% of besproeien onder hoge druk
Kleurtemperatuur

Wordt uitgedrukt in Kelvin, het geeft aan hoe warm of koud een lichtkleur aanvoelt. Warm licht ligt tussen de 2000K en 3000K en geeft een gelige kleur. Koud licht ligt tussen de 4500K en 6500K en geeft een blauwere kleur.

Kelvin

Term om de lichtkleur van een lamp aan te geven (K) in vergelijking met de ‘blackbody’.

Led

Led of Light Emitting Diode is een elektronisch halfgeleidercomponent die licht geeft als er elektrische stroom doorloopt.

Lumen (Lm)

Is de eenheid voor lichtstroom, het meet hoeveel zichtbaar licht een lichtbron uitstraalt. Het geeft wel geen info over de kleurintensiteit of de lichtkwaliteit.

Lumen output

Het totale aantal lumens die een lichtbron of systeem geven.

Luminous efficiency

Het percentage van het totale aantal lumens dat een lichtbron geeft min het aantal lumens dat verloren gaat of geblokkeerd wordt.

Lux (lx)

Komt van het Latijn en betekend licht, het is de eenheid van verlichtingssterkte. Eén lux is gelijk aan één lumen per vierkante meter.

Oled

Organic light emitting diodes of organische lichtemitterende diode. Zijn gebaseerd op organische (koolstof) materialen. In tegenstelling tot led, wat een felle puntbron is, is een oled een vlakke bron. Om hiervan een goed functionerende en praktische lichtbron te maken moeten we nog enkele jaren geduld hebben.

Power factor

The ratio of the real power flowing to the load to the apparent power in the circuit. Where the voltage and current are in phase, the wattage drawn is simply the product of the two. However in led the voltage and current are slightly out of phase meaning that more current is drawn than the wattage suggests. Thus the product of the voltage and current is greater than the wattage. Power factor (PF) is defined as watts/volts x amps. Many led luminaires and retrofits are designed to have a power factor > 85%. Poorer quality retrofits an have power factors of 50% and thus draw twice the current the wattage would imply.

Radiant flux

De totale energie uitgestraald door een lichtbron, over alle golflengtes, gemeten in watt.

RGB

Rood, groen, blauw. Door deze kleuren te combineren kan je bijna elk mogelijke kleur verkrijgen. Zie ook ‘Additief kleurmodel’.

Ta

Omgevingstemperatuur of de Ambient temperature.

Tj

Junction temperature, de temperatuur van de leds in de actieve regio.

Tc

Case temperature, de temperatuur gemeten op de behuizing van de led.

UGR

Unified glare rating. Een getal dat aangeeft in welke mate armaturen (en hun werking in de ruimte) lichthinder veroorzaken voor de gebruiker vanuit hun ooghoogte en kijkrichting. De waarden variëren tussen de 12 en de 30; hoe lager de waarde, hoe minder ongemak. In de EN normen zijn hiervoor richtlijnen te vinden, zo moet voor kantoorwerk de UGR minder zijn dan 19, voor gangen is dat minder dan 28.

Warm wit

Hiermee wordt een lichtkleur beschreven, de kleurtemperatuur ligt tussen de 3000K en 3500K, het wordt gezien als een warme lichtgele kleur.

Watt

De eenheid van vermogen (W). Een led van 6W gebruikt een hoeveelheid energie van 6 joule per seconde.

Heb je een idee of vraag?

Contacteer ons en wij helpen je verder

Heb je een specifieke vraag, wens je meer informatie of wil je graag een afspraak maken? Ons team maakt graag tijd voor jou.

Stel uw vraag