Veelgestelde vragen

Wat zijn leds?

Led is een afkorting voor light emitting diode. Om het kort uit te leggen: een led zet elektrische energie om in licht wanneer er stroom door vloeit.

De uitvoerige, technische uitleg vind je hieronder. 
Light emitting diodes zijn anorganische halfgeleiders die, zoals de naam al aangeeft, licht uitzenden. Dit gebeurt als een stroom wordt geleid door een kristal dat is gedoteerd met een nauwkeurig bepaalde hoeveelheid ander materiaal. Op de plaats van de p-n-overgang komt energie vrij, die bij deze halfgeleiders wordt uitgezonden in de vorm van fotonen. Deze wijze van opwekken van licht wordt elektronluminescentie genoemd. Een nog andere omschrijving (Solid State Lighting’ die verwijst naar het ontstaan van licht in een vaste stof. De ontdekking van het principe van led wordt door sommige literatuurbronnen toegeschreven aan H.J. Round in 1907, in andere is sprake van 1923. De eerste commerciële leds kwamen echter pas in 1964 beschikbaar en alleen nog maar in de kleur rood. Er zijn inmiddels diverse halfgeleidermaterialen ontwikkeld waarmee zichtbare straling kan worden opgewekt in diverse andere kleuren, zoals geel, oranje, groen en blauw. Ook witte leds zijn verkrijgbaar met een goede kleurweergave, zowel in de koele lichtkleur als in de warm-witte versie. Door de ontwikkeling van deze leds zijn de mogelijkheden voor meer algemene verlichtingstoepassingen merkelijk toegenomen. Nog recenter is de Oled, waarbij men gebruik maakt van organische halfgeleidertechnologie.

Sluit dit antwoord

Wat is RGB?

Rood - groen - blauw. Het RGB-kleurmodel beschrijft hoe de combinatie van rood, groen & blauw licht gebruikt wordt om andere kleuren te maken. Eigenlijk worden de kleuren gemengd, net zoals je verf zou mengen, om andere kleuren te krijgen.

De primaire additieve kleuren zijn dus rood, groen en blauw. Wanneer de 3 primaire kleuren samenvallen, ontstaat er in principe wit licht. De secundaire zijn geel (rood+groen), magenta (rood+blauw) en cyaan (groen+blauw).

Sluit dit antwoord

Kan je ledlampen dimmen?

Ja. Eerst en vooral moet je erop letten dat je een dimbare ledlamp koopt, zoals bij gewone lampen bestaan er dimbare en niet-dimbare versies. Als tweede is het belangrijk om een goede leddimmer te gebruiken. Normale dimmers hebben dikwijls een te hoog minimaal vermogen, hiermee wordt bedoeld dat ze gemaakt zijn om bv. lampen van 60W te dimmen. Omdat het verbruik van ledlampen een stuk lager ligt kan de lamp gaan flikkeren of helemaal niet dimmen.

Sluit dit antwoord

Wat zijn de voor- en nadelen van led?

Naast het energieverbruik en de duurzaamheid van led zijn er nog tal van voordelen:

 • Hoge lumenoutput
 • Compact
 • Geen uv-licht
 • Beter voor het milieu
 • Bijna alle mogelijke kleurkeuzes
 • Onmiddelijke opstart
 • Lage onderhoudskost
 • Meer designmogelijkheiden
 • Laag voltage mogelijk
 • Dimbaar

Toch zijn er ook nog enkele nadelen:

 • Relatief duur in aankoop
 • Producten met een andere BIN kunnen van kleur verschillen
 • Voldoende koeling moet voorzien worden
 • Groot verschil in kwaliteit op de markt.
Sluit dit antwoord

Worden leds warm?

Ja en nee... Leds geven geen stralingswarmte maar geven de warmte af op de printplaat. Ledlampen kunnen heel warm worden, het is daarom heel belangrijk dat de leds goed gekoeld worden. Dat is ook de reden waarom kwalitatieve ledlampen die veel licht geven een grote behuizing hebben. De warmte wordt doorgeven aan de aluminium behuizing die voor de koeling van de leds zorgt. Als de warmte niet voldoende weggeleid wordt, stijgt de junctietemperatuur. Wat zal leiden tot kleurafwijkingen, een vermindering van de lichtstroom en een kortere levensduur. Wij bieden enkel leds aan met speciaal ontworpen behuizingen die de warmte kunnen afvoeren. Je kan dus heel duidelijk visueel een verschil opmerken tussen een kwalitatief product en een goedkoop Chinees namaakproduct. In eerste instantie zal dit goedkoper model ook voldoende licht geven, maar al snel zal je de nadelen zoals hierboven vermeld waarnemen. Bij professionele installaties is het dus uitermate belangrijk om hiermee rekening te houden.

Ook bij ledstrips werkt het op dezelfde manier; bij strips die veel licht geven is het belangrijk dat de leds hun warmte kwijt kunnen, daarom is het aan te raden de strips te plaatsen op een (koel)profiel.

Sluit dit antwoord

Wat is relighting?

Relighting of relamping is het energiezuinig aanpassen van je verlichting. Je vervangt je verouderde lichtinstallatie door energiezuinige ledverlichting. Hierdoor bespaar je op je energiefactuur en draag je mee zorg voor het milieu. Vergeet niet dat je hiervoor nog steeds premies of subsidies kan ontvangen en er andere boekhoudkundige voordelen zijn. Daarbij begeleidt RGB Led u graag wanneer u de overstap plant.

Sluit dit antwoord

Wat is de kleurtemperatuur?

De kleurtemperatuur van een ledlamp wordt uitgedrukt in graden Kelvin. Hoe hoger de Kelvinwaarde, hoe kouder (blauwer) de lichtkleur.

2700K-3000K: een gezellige, warmwitte kleur, ideaal voor thuis of in kledingwinkels.
4000K: helderwitte kleur, goed voor op je bureau of op school.
5000K-6000K: koud, helder licht, werkverlichting voor bijvoorbeeld in een magazijn, ook voor buitenverlichting op een parking of een sportveld raden we deze kleur aan.

Wist je dat de kleur van het licht invloed heeft op je prestaties? Recente studies tonen aan dat het juiste licht het leervermogen verbetert.

Sluit dit antwoord

Waarom zijn jullie ledlampen duurder dan andere lampen?

De prijs van ledlampen wordt onder andere bepaald door de kwaliteit van de led en de behuizing die de led moet koelen. Wij werken enkel met kwaliteitsvolle leds en materialen die we zelf ontwikkelen en testen. Daarnaast hebben we solide contacten met professionele partners die dezelfde kwaliteitsnormen als onze firma hebben. Omdat onze firma de evolutie van leds zeer nauw opvolgt, werken wij met de meest up-to-date ledchips, componenten en leddrivers. We zijn zo overtuigd dat we op onze eigen producten een garantie van maar liefst 5 jaar aanbieden!

Sluit dit antwoord

Waarom moet ik leds kopen van hetzelfde ‘lot’?

Binning: in eenzelfde ruimte kijken we er nauwlettend op toe dat we van eenzelfde product altijd hetzelfde lot voorzien. Enkel op deze manier zal je geen kleurverschil ervaren en je een stijlvol resultaat behalen.

Sluit dit antwoord

Kan je wit licht maken met RGB?

Wanneer de rode, groene en blauwe kleur samen branden, krijg je wit licht. Je kan hier echter geen 'warmwitte' kleur kan maken. Heb je die liever? Dan kies je beter voor bijvoorbeeld een RGB-led, of rood-groen-blauw en wit.

Sluit dit antwoord

Wat is LOR?

Volgens de definitie is LOR 'de verhouding van de lichtstroom van het armatuur, gemeten bij specifieke praktische condities, met lichtbronnen en eigen apparatuur, én de som van lichtstromen van dezelfde lichtbron(nen) gemeten buiten het armatuur met referentieapparatuur en specifieke in normen vastgelegde condities’- simpel niet? In mensentaal is LOR ofwel ‘light output ratio’ een cijfer dat aantoont hoeveel licht er verloren gaat binnenin het armatuur. 

Berekenen

Soms wordt LOR onderverdeeld in ULOR (upper light output ratio) en DLOR (downward light output ratio) –voor bij een armatuur dat zowel naar boven als naar onder licht geeft. Je kan het berekenen door de totale lichtoutput van het armatuur (in lumen) te delen door de totale output van de lamp (ook in lumen), zo krijg je een percentage. Voor ULOR en DLOR doe je hetzelfde maar met het licht dat naar boven en onder schijnt.

Begrijpen

Dus het berekenen is niet zo moeilijk... het begrijpen is een ander paar mouwen. Bij een ‘naakte’ gloeilamp (buiten de fitting dan), spreidt het licht zich in alle richtingen. Als je de lamp in een lampenkap steekt dan gaat er een deel verloren. Als je de lamp in een high-tech reflecterend armatuur steekt, dan gaat er nog steeds een deel van het licht verloren. Het lijkt niet logisch maar spiegels absorberen ook licht. Als je de reflectie van een kaars ziet in een spiegel is deze niet zo sterk als de kaars zelf.
Als je dit weet zou je denken dat je automatisch het licht kiest met de hoogste LOR, niet? Niet dus. 

Niet enkel LOR is belangrijk

Een gloeilamp heeft een van de beste en de hoogste LOR. Maar een gloeilamp geeft maar 7lm/W dus zou die een slechte keuze zijn. De efficiëntie van een lamp is even belangrijk, dan niet belangrijker dan de light output ratio.

Wat doen wij ermee?

De LOR is een van de vele factoren waarmee wij rekening houden bij het ontwerpen van een lichtplan of een armatuur. Als het goed gebruikt wordt en juist begrepen, dan is de LOR  een handig percentage om een efficiënt lichtplan op te stellen.

Sluit dit antwoord

Waarom kiezen voor onze ledverlichting in kledingwinkels?

Een van de vele voordelen van led is dat het geen uv-licht uitstraalt. Uv-licht zorgt ervoor dat kleding kan verkleuren. Wanneer je voor led kiest met de juiste (hoge) CRI (color rendering index), zorgt die er ook voor dat de kleuren juist worden weergegeven. Zie artikel ‘kunnen leds wit witter maken’.

Sluit dit antwoord

Geven leds een koude kleur licht?

Vroeger was dat het geval, maar nu zeker niet meer. De lichtkleur van de lamp, uitgedrukt in Kelvin (K), kan je zelf kiezen. Heb je graag een gezellige sfeer dan kies je het best voor een warmwitte kleur (2700K). Moet je echte werkverlichting hebben bijvoorbeeld in een magazijn, dan kies je best een koudere kleur (5000K). Hoe hoger de Kelvinwaarde, hoe kouder (of blauwer) de kleur.

Sluit dit antwoord

Is het waar dat leds geen insecten aantrekken?

Ledverlichting straalt geen uv uit, en het is net die uv waar de insecten op afkomen, denk maar aan de paarse lampen in de elektrische vliegenvangers. Ledverlichting is dus ook ideaal om als tuinverlichting te gebruiken. Uiteraard komen insecten wel naar warmtebronnen, dus als het een krachtige ledlamp is, zullen er wel insecten aanwezig zijn, maar opmerkelijk minder.

Sluit dit antwoord

Kan ik alle lampen vervangen door led?

Elke project heeft zijn specifieke noden. Ons team bekijkt daarom graag met u wat er vervangen moet worden in welke situatie. Wanneer er een kwalitatieve ledoplossing is, zullen wij u die met veel plezier voorstellen. Indien het niet haalbaar is, is het belangrijk dat er hierover duidelijk en open gecommuniceerd wordt. Soms is de oplossing niet voor de hand liggend, maar in 99% van de situaties kan led een goede oplossing zijn.

Sluit dit antwoord

Wat zijn de voordelen van ledverlichting in vergelijking met spaarlampen?

 • Spaarlampen bevatten kwikdamp, een zwaar metaal, dat terecht kan komen in het milieu en de volksgezondheid kan schaden. Een energiezuinig alternatief zonder kwikdamp of xenon is de ledlamp.
 • Het licht van een spaarlamp wordt door sommige mensen als onprettig ervaren. Dit komt doordat de fluorescerende laag van de spaarlamp slechts een smal spectrum aan kleuren kan opwekken. Men kan wel meerdere soorten fluorescerend materiaal gebruiken om natuurlijk licht zo goed mogelijk na te bootsen, maar dat maakt de lamp weer duurder.
 • Veel in- en uitschakelen en een korte brandduur verkort de levensduur van een spaarlamp aanzienlijk. Daardoor zijn de lampen minder geschikt voor bijvoorbeeld toilet-, gang-, douche- en slaapkamerverlichting.
 • Bij de meeste spaarlampen duurt het even voordat de lamp op volle sterkte brandt. Daardoor schakelen mensen ze soms minder uit, wat minder besparing oplevert.
Sluit dit antwoord

Waar moet op letten als ik ledverlichting koop?

Hoeveelheid licht

Als je vroeger een gloeilamp ging kopen, keek je naar het wattage en kon je daarmee inschatten hoeveel licht je had. Nu moet je kijken naar de ‘lumenoutput’, de eenheid van lichtstroom, uitgedrukt in lumen (lm). Bv. een gloeilamp van 25W geeft 200lm, een ledlamp van 4W geeft evenveel licht, of ook 200lm.

Kwaliteit van de lamp

Kan je onder andere meten aan de hoeveelheid licht de lamp per watt geeft of het aantal lumen per watt (lm/W). Er zijn jammer genoeg nog veel leds van slechte kwaliteit op de markt.

Kleurtemperatuur

De kleurtemperatuur van een lamp wordt uitgedrukt in Kelvin (K). Hoe hoger de Kelvinwaarde, hoe kouder het licht is. Een gloeilamp straalt ongeveer 2700K uit. Een koude lichtkleur (>5000K) is bv. geschikt voor magazijnen, een warme kleur (>3000K) is gezelliger. Een koudere kleur geeft ook meer licht dan een warme kleur, voor hetzelfde wattage.

De prijs

Natuurlijk is de prijs ook belangrijk en hangt er aan goede ledverlichting ook een iets duurder prijskaartje. Goedkope lampen zijn vaak van slechte kwaliteit en hebben daarom een korte levensduur. Zo is een goedkope lamp meestal de duurste oplossing.

Sluit dit antwoord

Kunnen leds wit witter maken?

De balans vinden tussen wit en levendige kleuren was moeilijk. Maar dat is nu verleden tijd. Voor ledverlichting kiezen gaat ten koste van de kleurweergave, niet? Enkele jaren geleden, toen de eerste leds op de markt kwamen, was dat inderdaad het geval. Winkels en galerijen gebruikten niet graag ledverlichting omdat een goede kleurweergave daar heel belangrijk is, en led die verwachtingen toen niet kon inlossen. Halogeen was dé standaard voor de juiste kleurweergave, zelfs de beste ledverlichting geraakte maar aan een CRI (color rendering index) van ongeveer 80 - wat zeker voldoende is voor de meeste toepassingen - maar te weinig voor een correcte kleurweergave.

Hier is dus verandering in gekomen. De samenstelling van leds is de laatste jaren geoptimaliseerd en de nieuwste ledproducten hebben niet enkel een CRI evenwaardig aan die van een halogeenlamp, maar kunnen de kleuren levendiger maken en het wit witter. Een andere manier om de kleureigenschappen van led te wijzigen is om violetgebaseerde leds te gebruiken (of GaN-on-GaN-leds met een technische term) in plaats van blauwgebaseerde leds, die problemen geven met de rode kleur weer te geven. Een hele tijd waren lampen met gloeidraad de beste op de markt voor kleurweergave, en werden ze gebruikt als referentie voor alle andere lichtbronnen. Met als resultaat dat witte lichtbronnen steeds in de buurt gebleven zijn van de kleurweergave die gegeven werd door deze lampen ook bekend als de ‘black body locus’.

Maar lampen met gloeidraad waren ook niet perfect - een gloeilamp met een warme lichtkleur geeft een gevoel van gezelligheid en laat rood en oranje goed uitkomen, maar laat wit ook geler lijken dan het is. Een lamp met een koudere lichtkleur geeft mooi ‘clean’ wit maar laat dan weer het rood vervagen.

Ledlampen kan je zo samenstellen dat je zowel een ‘clean’ wit krijgt en levendige kleuren. Je kan ze zelfs zo afstellen dat de kleuren nog witter en nog levendiger lijken dan ze eigenlijk zijn. Voor elke toepassing is er dus een ledoplossing.

Sluit dit antwoord

Heb je een idee of vraag?

Contacteer ons en wij helpen je verder

Heb je een specifieke vraag, wens je meer informatie of wil je graag een afspraak maken? Ons team maakt graag tijd voor jou.

Stel uw vraag