Kunnen leds wit witter maken?

De balans vinden tussen wit en levendige kleuren was moeilijk. Maar dat is nu verleden tijd. Voor ledverlichting kiezen gaat ten koste van de kleurweergave, niet? Enkele jaren geleden, toen de eerste leds op de markt kwamen, was dat inderdaad het geval. Winkels en galerijen gebruikten niet graag ledverlichting omdat een goede kleurweergave daar heel belangrijk is, en led die verwachtingen toen niet kon inlossen. Halogeen was dé standaard voor de juiste kleurweergave, zelfs de beste ledverlichting geraakte maar aan een CRI (color rendering index) van ongeveer 80 - wat zeker voldoende is voor de meeste toepassingen - maar te weinig voor een correcte kleurweergave.

Hier is dus verandering in gekomen. De samenstelling van leds is de laatste jaren geoptimaliseerd en de nieuwste ledproducten hebben niet enkel een CRI evenwaardig aan die van een halogeenlamp, maar kunnen de kleuren levendiger maken en het wit witter. Een andere manier om de kleureigenschappen van led te wijzigen is om violetgebaseerde leds te gebruiken (of GaN-on-GaN-leds met een technische term) in plaats van blauwgebaseerde leds, die problemen geven met de rode kleur weer te geven. Een hele tijd waren lampen met gloeidraad de beste op de markt voor kleurweergave, en werden ze gebruikt als referentie voor alle andere lichtbronnen. Met als resultaat dat witte lichtbronnen steeds in de buurt gebleven zijn van de kleurweergave die gegeven werd door deze lampen ook bekend als de ‘black body locus’.

Maar lampen met gloeidraad waren ook niet perfect - een gloeilamp met een warme lichtkleur geeft een gevoel van gezelligheid en laat rood en oranje goed uitkomen, maar laat wit ook geler lijken dan het is. Een lamp met een koudere lichtkleur geeft mooi ‘clean’ wit maar laat dan weer het rood vervagen.

Ledlampen kan je zo samenstellen dat je zowel een ‘clean’ wit krijgt en levendige kleuren. Je kan ze zelfs zo afstellen dat de kleuren nog witter en nog levendiger lijken dan ze eigenlijk zijn. Voor elke toepassing is er dus een ledoplossing.

Terug naar overzicht

Heb je een idee of vraag?

Contacteer ons en wij helpen je verder

Heb je een specifieke vraag, wens je meer informatie of wil je graag een afspraak maken? Ons team maakt graag tijd voor jou.

Stel uw vraag