De invloed van licht

dinsdag 26 januari 2016

De interesse in licht is de afgelopen jaren enorm toegenomen. Er wordt veel onderzoek gedaan naar de effecten van licht op het menselijk lichaam. De verlichting in een ruimte is van invloed op de gemoedstoestand, concentratie en prestaties van de personen die erin aanwezig zijn. De fabrikanten van verlichting spelen in op dit causaal verband door middel van dynamische ledverlichting. Het woord ‘dynamisch’ duidt erop dat er sprake is van veranderend licht. Die dynamiek kan bijvoorbeeld gekoppeld worden aan de toepassing van de ruimte, de stemming of taak van personen die zich erin bevinden of het tijdstip op de dag.

DYNAMISCH LICHT & TOEPASSING

Door instelbare verlichting toe te passen kan een sfeer gecreëerd worden die is afgestemd op de toepassing van een ruimte. Het kan dezelfde ruimte ook multifunctioneel maken. Denk aan een restaurant waarin overdag door zakelijke bezoekers met een mobiele werkplek gewerkt wordt, terwijl er in de avonduren romantisch gedineerd kan worden. Dynamische verlichting wordt gebruikt in diverse winkelconcepten, waarbij bijvoorbeeld de drempelwaarde wordt verlaagd voor het binnen gaan van de winkel of het doen van impulsaankopen. Het vormt een onderdeel van de totale beleving van de klant en moet aansluiten bij de gewenste uitstraling van de winkelformule. Als geïntegreerd onderdeel van het winkeldesign kan het de onderscheidende factor ten opzichte van de concurrent vormen. Een andere toepassing van dynamische verlichting wordt gezien in de zorg. In de ouderenzorg wordt de techniek bijvoorbeeld ingezet voor het stabiliseren van het slaap- en waakritme van mensen met dementie of voor een daling in zowel medicatiegebruik als het aantal ongelukken. Op de hartbewaking (CCU) en eerste harthulp (EHH) van het Viecuri Medisch Centrum in Venlo loopt al enkele maanden een pilot met een daglichtnabootsing in samenwerking met Lagotronics BV. Hierin wordt onderzocht wat het effect is van de nabootsing van daglicht op de gezondheid en het herstel van de patiënt. Enkele kamers zijn voorzien van ledpanelen en ledstrips waarvan de intensiteit en kleurtemperatuur gedurende de dag wordt aangepast.

DYNAMISCH LICHT & STEMMING

Verlichting heeft een directe invloed op cognitieve processen zoals concentratie, alertheid, reactiesnelheid en stemming. Hiervan kan gebruik worden gemaakt op scholen en kantoren. Kunstmatige verlichting met een daglichtkleur (5000- 6500ºK), heeft een effect op de melatoninehormoonspiegel van de personen in de betreffende ruimte. Hiermee worden alertheid in de werkomgeving of medische behandelomgeving positief beïnvloed. Met het dimmen van het lichtniveau in combinatie met het instellen van warm wit licht tussen 2700ºK en 3000ºK kunnen juist een ontspannen sfeer en welbehagen worden bewerkstelligd. Een instelling van fris wit (4000ºK) licht wordt geadviseerd in kantooromgevingen waar hoge eisen aan de kwaliteit van het licht worden gesteld. De werknemer of student zal een boost krijgen door dit frisse licht, wat de productiviteit positief beïnvloed. Een dynamische regeling zorgt voor de optimale verlichting van de ruimte gedurende de dag.

DYNAMISCH LICHT & TIJD

Met zogenaamde daglichtregelingen wordt het verloop in intensiteit en kleur van het zonlicht gedurende de dag nagebootst. Het brengt de gunstige effecten van daglicht naar binnen. Er kan bovendien een balans worden aangebracht tussen invallend licht van buiten en het kunstlicht in een ruimte. Een tekort aan daglichttoetreding kan worden gecompenseerd met kunstlicht. Daarnaast kan de invloed van het seizoen in het lichtbeeld worden meegenomen of gecompenseerd. Het resultaat is stimulerende verlichting die natuurlijk aanvoelt en het welzijn van mensen positief beïnvloed.

DYNAMISCH LICHT & BESPARING

Dat met de toepassing van ledverlichting kan worden bespaard op energie- en onderhoudskosten is bekend. Een bijkomend voordeel van een dynamische verlichtingsregeling is dat er binnen het beperkte energieverbruik nog een extra besparing behaald kan worden. Wanneer er rekening wordt gehouden met de sterkte van het invallende licht van buiten, hoeft kunstlicht minder fel te branden. Wanneer niemand in een ruimte aanwezig is, kan de verlichting automatisch worden gedimd of uitgeschakeld.

DYNAMISCH LICHT & RGB LED Lighting Technologies

Als verdeler van Lagotronics kunnen we u dynamische lichtoplossingen aanbieden. Na de ontwikkeling van diverse gekleurde (RGB) ledverlichtingsoplossingen richten zij zich inmiddels op dynamische ‘witte’ verlichting of ‘White Shades’. Producten kunnen naar wens traploos en dynamisch instelbaar zijn over een bandbreedte van zeer warm wit (2400ºK) tot daglichttemperatuur (6500ºK).De toepassingen variëren van ergonomische kantoorruimten, clean rooms, professionele keukens, medische ruimten zoals dagverblijven en onderzoeks- of behandelruimten tot scholen, winkels, kapsalons en andere energiebesparingstoepassingen.

Deel dit bericht

Terug naar overzicht